Solsikker, for mig blomsternes blomst. Det bliver ikke mere sommer end dette i din have! Sidst på sommeren tårner den store enkeltsolsikke sig glad op over alt en række steder i min have. Hvert år sørger jeg for, at der er et par stykker. De blomstrer længe og bagefter får man fuglefrø som ekstra til hele vinteren. Så giv fra nu af ekstra vand og noget gødning, så bliver de endnu større og højere senere!

Sådan dyrker du solsikker
Det er ikke svært at dyrke solsikker i din have. Du kan så dem på stedet i maj eller så dem tidligere i april. Det sidste gør jeg altid i en beholder med almindelig pottejord. Nogle gange er det frø, jeg har høstet fra sidste års blomster, nogle gange køber jeg en pose. Og selvom de mere buskagtige sorter med mindre blomster også er smukke i kanten, går jeg altid efter de store solosolsikker (Helianthus annuus ‘Giganteus’). De kan blive op til flere meter høje på deres robuste stængler og producere blomster på op til 30 cm i diameter. Har du ikke en have, men en altan? Selv da kan du dyrke solsikker i en stor potte. Du vælger selvfølgelig en lav sort, for eksempel Zonnebloem Pacino.

Hvornår kan du plante dem?
Når planterne er omkring 15 cm, planter jeg dem ud forskellige solrige steder i borderne. Læg ikke planterne for tæt på hinanden (min. 30 cm) og så snart jeg planter dem ud, tilsætter jeg straks en første håndfuld gødningspiller og selvfølgelig lidt vand. Når solsikkerne fortsætter med at vokse, tilsæt bambusstænger som støtte. Og efterhånden som planten bliver større, fang disse pinde til større.